Bas van de Beek

Applicatiebeheerder

Bas van de Beek is een ervaren Functioneel Applicatiebeheerder met ongeveer twaalf jaar werkervaring. Zijn opdrachtgevers, en wij, zijn ontzettend blij met hem. Hij krijgt dan ook regelmatig de vraag of hij voor de opdrachtgever rechtstreeks wil komen werken. Gelukkig kiest hij er nog altijd voor om bij ons te blijven! Waarom? Omdat hij zijn eigen carrière flexibel kan vormgeven. Hij vertelt hier meer over in dit interview.

Wat spreekt je aan bij PEAK-IT?

“Het warme gevoel, de vele mogelijkheden en flexibiliteit die de organisatie biedt. Je kunt je bijvoorbeeld goed oriënteren op wat je nu precies wel en niet wil. Welke branche spreekt je aan? En binnen wat voor soort IT-infrastructuur werk je het liefst? Wat jou dan aanspreekt, daar kun je de focus op leggen binnen jouw carrière. Bovendien heb je eindeloos opleidingsmogelijkheden, waarmee je je carrière flexibel kunt vormgeven. Zo kun je verscheidene trainingen, cursussen en opleidingen volgen en certificeringen behalen. Dat is voor mij echt een enorm pluspunt. Voordat ik bij PEAK-IT kwam, werkte ik vijf jaar bij een softwareleverancier en daar had ik deze mogelijkheid niet. In de vijf jaar dat ik er zat heb ik slechts één training kunnen volgen, puur omdat dit verplicht was voor alle medewerkers.”

Welke opleidingen heb je al gevolgd?

“Bij een van mijn vorige werkgevers heb ik bij de start van mijn carrière als Young Professional een intensief trainingspakket gevolgd met onder andere SQL, ASL, Prince II Foundation en UML. Toen ik binnenkwam bij PEAK-IT ben ik begonnen met Agile Scrum Foundation. Sinds mijn start bij de organisatie heb ik ook MTA 98-365, Agile/Scrum Foundation en een communicatietraining gevolgd en deze allemaal behaald. Momenteel ben ik met IPMA bezig en onlangs heb ik de MAPO-opleiding afgerond.”

Wat houdt de MAPO-opleiding in?

“De Management Potential opleiding is een heel leuk traject, waarbij je wordt voorbereid op een managementfunctie. Om de groep te leren kennen, begonnen we met een escaperoom. Het volgende onderdeel was Professional Scrummaster 1 gevolgd door Persoonlijke Effectiviteit en Leiderschap. De leidraad tijdens deze training was de opdracht om een proces bij de huidige opdrachtgever te optimaliseren. Dit moest beschreven en uitgewerkt worden volgens het TQM-model in samenwerking met de opdrachtgever. Hierna zijn we gestart met de Apollogame. Middels een interactief spel werden de concepten en belangrijkste processen van ITIL ervaren, zoals Incident Management, Problem Management, Change Management en Service Level Management. Dit was allemaal gebaseerd op het verhaal van de Apollo 13, waarbij van alles misging gedurende de ruimtemissie. Hierna passeerde de ITIL v3 training de revue welke wij afsloten met een examen. Uiteindelijk werd het MAPO-traject afgesloten met de presentatie van de procesoptimalisatie bij de opdrachtgever. Gedurende deze opleiding heb ik veel kennis opgedaan, ook heb ik er leuke contacten aan overgehouden. Er zijn zelfs vriendschappen uit ontstaan. Zo gaan we in de zomer met z’n allen barbecueën!”

Ben je van plan om meer met je MAPO-diploma te gaan doen?

“Momenteel zit ik vooral in de inhoud van IT. Daar wil ik in de toekomst wel wat meer uit weg en dan bijvoorbeeld meer richting een coördinerende functie als Proces Coördinator of IT- of Project Manager.”

Hoe zien je huidige werkzaamheden eruit als Functioneel Applicatiebeheerder?

“In het begin toen ik startte bij mijn opdrachtgever hield ik mij onder andere bezig met koppelings-issues met de joint ventures. Daarvoor nam ik veel contact op met de verschillende leveranciers. Vanuit IT ben ik betrokken geweest bij de integratie van een aanzienlijke populatie dossiers in ons ERP-systeem, welke door een overname naar ons toe zijn gekomen. Momenteel zijn we bezig met een groot IT-vernieuwingsproject, waarbij het gehele IT-landschap wordt vernieuwd. Denk hierbij onder andere aan het ERP-systeem, koppelingen, datawarehouse, Exact en CRM. Zoals gezegd wordt het ERP-systeem waar de gehele organisatie mee werkt vervangen. Om alle eisen en wensen waaraan dit moet voldoen goed in kaart te krijgen, ben ik in het verleden aanwezig geweest bij alle requirement workshops, heb ik samen met het team de RFP (Request for Proposal) opgesteld en was ik deelprojectleider voor het deelproject inrichting en beheer. Ook ben ik een aantal maanden werkzaam geweest als Scrum Master. Gezien er een aantal rollen niet aanwezig zijn binnen de organisatie was dit erg lastig en ondoenlijk. Nu het project verder vordert, zij het soms nog met horten en stoten, en de zaken gaan verschuiven naar onze nieuwe leverancier, lijkt mijn werk langzaam maar zeker wat op te drogen. Echter houd ik er absoluut niet van om achterover te leunen en te wachten tot er iets te doen is. Daarom vroeg de IT-manager mij om ook te ondersteunen bij het beheer en het oplossen van de TOPdesk tickets. Ik help waar nodig en waar het kan met de inrichting van het nieuwe systeem. Daarnaast ondersteun ik de IT-manager; wat hem te veel is, pak ik op. Verder manifesteer ik me nog steeds als een soort van functioneel manusje van alles.”

Ben jij de nieuwe collega van Bas?

Wil jij ook een vliegende start in jouw IT-carrière? Of wil je juist de volgende stap zetten? Aarzel dan niet langer en solliciteer snel. Een van onze recruiters neemt binnen 48 uur contact met je op en wie weet tot snel!